Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τους συνεργάτες που χρειάζεται ένας καλλιτέχνης στα πρώτα του βήματα. Σήμερα θα αναλύσουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να μας οδηγήσει αρχικά σε μια επιτυχημένη κυκλοφορία δίσκου και κατ επέκταση σε μια αξιόλογη μουσική καριέρα.

Έχοντας λοιπόν πλέον στην κατοχή μας το μουσικό μας υλικό, τα λογότυπα και τα γραφιστικά, τις επαγγελματικές φωτογραφίες, τις κατοχυρώσεις των πνευματικών μας δικαιωμάτων μαζί με τις πολύτιμες συμβουλές του δικηγόρου αλλά και του καλλιτεχνικού συμβούλου μας, είναι καιρός να προχωρήσουμε στο επόμενό μας βήμα που είναι η διαδικτυακή μας παρουσία.

Στήσιμο Επαγγελματικής Ιστοσελίδας: Η καλύτερη λύση είναι να προσλάβετε έναν προγραμματιστή ή να ζητήσετε από κάποιο γραφείο που ειδικεύεται στις ιστοσελίδες να δημιουργήσει μια στα μέτρα σας. Η ιστοσελίδα στις μέρες μας είναι ένα σημαντικό εργαλείο και ο λόγος που πρέπει να εμπιστευθείτε κάποιον ειδικό είναι γιατί γνωρίζει πως να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στο μέγιστο βαθμό και μπορεί να σας ενημερώνει για τα πάντα ανά πάσα στιγμή.

Συμβουλή: Εάν σέβεστε την δουλειά σας και τον κόπο σας μην ψάχνετε για πρόχειρες λύσεις, δεν θα σας αναδείξουν, αντιθέτως θα υποβιβάσουν την εικόνα σας και θα σας κάνουν να αναρωτιέστε συνεχώς τι δεν πάει καλά.

Μουσικό Βίντεο: Δεν υφίσταται μουσικός χωρίς δικό του κανάλι και βίντεο στο YouTube. Βρείτε έναν σκηνοθέτη που ταιριάζει στο ύφος σας και αναθέστε του την δημιουργία του πρώτου σας βίντεο. Πριν το κάνετε αυτό καλό είναι να ρωτήσετε τον καλλιτεχνικό σας σύμβουλο ή τον κόσμο που σας ακολουθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιλογή του κομματιού. Ένας εύκολος τρόπος είναι να δημιουργήσετε μια ψηφοφορία μέσω Facebook με τους τίτλους τριών αγαπημένων σας τραγουδιών και να αφήσετε τον κόσμο να διαλέξει το πρώτο σας βίντεο. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε πολλές προβολές και τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο.

Καλλιτεχνικός εκπρόσωπος (manager): Η διαφορά μεταξύ ενός καλλιτεχνικού συμβούλου και ενός manager διαφέρει κυρίως ως προς τον χρόνο συνεργασίας. Ένας καλλιτεχνικός σύμβουλος δουλεύει με την ώρα σε αντίθεση με έναν καλλιτεχνικό εκπρόσωπο που αναλαμβάνει να συνεργαστεί μαζί σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με σκοπό να σας αναδείξει και να σας εδραιώσει. Τα οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε και από τους δύο είναι τεράστια και καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας. Από την σκηνική σας παρουσία, την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, την προώθηση και διανομή της δουλειάς σας, την δημιουργία ευκαιριών προς όλες τις κατευθύνσεις, εώς και την διαχείριση της συνολικής σας εικόνας, την αναζήτηση δισκογραφικής εταιρίας καθώς και την νομική σας προστασία αλλά και την αποφυγή τυχόν αχρείαστων ενεργειών, ο εκπρόσωπός σας έχει την λύση σε όλα όσα χρειάζεστε και μπορεί να σας γλιτώσει από ανούσια έξοδα και αναποτελεσματικές κινήσεις που θα κάνατε χωρίς αυτόν.

Συμβουλή: Δεν κάνουν όλοι οι manager για όλους! Βρείτε κάποιον που να μπορείτε να επικοινωνήσετε, που έχει γνώση της βιομηχανίας και παράλληλα κάποια εμπειρία στον χώρο και το πιο σημαντικό, κινείται γύρω από το δικό σας είδος μουσικής. Εάν πάλι επιλέξετε κάποιον μουσικό σύμβουλο, τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς οι γνώσεις του καλύπτουν συνήθως όλες τις πιθανές ερωτήσεις ενός καλλιτέχνη.

Promoter: Το πρώτο σας βήμα για να κλείσετε μια συναυλία είναι να μιλήσετε με τον υπεύθυνο ενός μαγαζιού το οποίο συμβαδίζει με την μουσική και τον κόσμο που θέλετε να προσεγγίσετε. Εάν βρίσκεστε στην αρχή της καριέρας σας μην περιμένετε μεγάλες αποδοχές από μια τέτοια συμφωνία. Σκοπός σας είναι να παρουσιάσετε την μουσική σας σε καινούργιο κοινό και όχι να βγάλετε κέρδος από αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται χρόνια σκληρής δουλειάς για να αναδειχθείτε και η επιτυχία εξαρτάται απο το ταλέντο σας και την στρατηγική που ακολουθείτε και φυσικά δεν είναι πάντα δεδομένη.

Ατζέντης: Το βασικό πρόσωπο πίσω από το κλείσιμο τοπικών συναυλιών και περιοδείας (booking). Αυτό είναι το τελευταίο βήμα προώθησης της δουλειάς σας και ίσως το πιο κερδοφόρο. Για να φτάσετε σε αυτό το στάδιο πρέπει απαραιτήτως να έχετε καλύψει όλα τα προηγούμενα και επιπλέον να έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά σας, διαφορετικά είναι σχεδόν απίθανο να ασχοληθεί μαζί σας ένας ατζέντης. Ο λόγος είναι απλός, ο ατζέντης δουλεύει με ποσοστό, συνήθως 15%- 20% επί των κερδών. Για να ξεκινήσει λοιπόν την διαδικασία κλεισίματος συναυλιών ή περιοδείας πρέπει να είναι σίγουρος ότι ο χρόνος που θα επενδύσει σε εσάς θα του εξασφαλίσει μια καλή πληρωμή. Η καλύτερη στιγμή λοιπόν για να μιλήσετε μαζί του είναι όταν θα μπορείτε να γεμίσετε μια αίθουσα 300+ ατόμων.

Λογιστής: Όταν αρχίσετε να παρουσιάζετε κέρδη από τις πωλήσεις CD και ρούχων και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση κι αν κάνετε, έχει έρθει η ώρα να δημιουργήσετε την δική σας εταιρία, την οποία και θα αναλάβει για εσάς ένας ή και περισσότεροι λογιστές, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας. Είναι μια απαραίτητη και υποχρεωτική διαδικασία που θα πρέπει να διεκπεραιώσετε αλλά παράλληλα και μια εξαιρετική επιχειρηματική κίνηση.

Εάν έχετε όραμα, ταλέντο και ένα συγκροτημένο πλάνο για το πως πρέπει να κινηθείτε, είστε σίγουρα πολύ κοντά στην επιτυχία. Διαλέξτε λοιπόν την ομάδα σας και απολαύστε το μουσικό σας ταξίδι.

Σας άρεσε το άρθρο μας? Θέλετε να συζητήσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην μουσική σας καριέρα? Πείτε μας τι σας απασχολεί πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: The Music Business Circle Greece

 

 

 

Loading...