Ένας πολύ εύκολος, γρήγορος και έξυπνος τρόπος να προωθήσει ο καθένας την μουσική του, είναι να απευθυνθεί προς τα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά της χώρας του, αρχικά, και του εξωτερικού μετέπειτα.

Πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες παραπονιούνται ότι τα περιοδικά δεν τους δίνουν την ανάλογη ή και καθόλου προσοχή και κυριαρχεί λίγο η εντύπωση, ότι αν δεν πληρώσεις, τότε δεν θα ανέβει άρθρο ή συνέντευξη για την μπάντα σου. Εν μέρει αυτό είναι σωστό, αλλά δεν ισχύει κατά γενική ομολογία. Ναι, μεν, θα χρειαστεί σε κάποια φάση της πορείας σας, να κάνετε το βήμα και να πληρώσετε ένα έντυπο ή ηλεκτρονικό περιοδικό για μια διαφήμιση, για μια καλύτερη προώθηση της δουλειάς σας, αλλά μπορείτε και με άλλους τρόπους να έρθετε σε επαφή με τα media, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα, παρά μόνο διάθεση και χρόνο ώστε να οργανώσετε το e-mailσας και το υλικό που θα στείλετε, σωστά.

Για να στευθεί, λοιπόν, με επιτυχία, η προσπάθεια επικοινωνίας με κάποιο περιοδικό ή ραδιόφωνο και να γίνει η δουλειά σας, χρειάζονται κάποια πολύ απλά, αλλά και σημαντικά, συγχρόνως, βήματα, τα οποία χρειάζεται ο κάθε καλλιτέχνης να πραγματοποιήσει:

Βιογραφικό:Ποια είναι η μπάντα σας; Το ότι έχετε έναν μικρό ή και μεσαίο κύκλο οπαδών, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι σας ξέρουν. Το πρώτο που οφείλετε να κάνετε, είναι να γράψετε ένα μικρό βιογραφικό, όπου θα παρουσιάζετε ένα σύντομο ιστορικό του συγκροτήματός σας. Παραλείψτε τις πολλές λεπτομέρειες, όπως τις ονομαστικές και λεπτομερείς αλλαγές των μελών και επικεντρωθείτε στα σημαντικά της υπόθεσης. Αναφέρετε την ως τώρα δισκογραφία σας, τις πιθανές συνεργασίες που έχετε κάνει με άτομα του χώρου καθώς και σημαντικά liveπου έχετε κάνει. Λέγοντας σημαντικά live, εννοούμε συναυλίες στις οποίες έχετε ανοίξει για ονόματα του χώρου ή διαγωνισμούς που έχετε κερδίσει.

Φωτογραφίες:Αφού γράψετε το βιογραφικό σας, σιγουρευτείτε ότι έχετε φωτογραφίες της μπάντας αλλά και ένα artworkή logoγια να συνοδέψει το άρθρο. Προσοχή, δεν εννοούμε φωτογραφίες που θα βγάλετε με το κινητό. Αν θέλετε να σας πάρουν στα σοβαρά, πρέπει να παρουσιάσετε και κάτι σοβαρό. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε υψηλή ανάλυση, όπως και το logo/artwork. Ένας αρθρογράφος που δεν θα δει υλικό σε καλή ανάλυση, πιστέψτε με, δεν θα ασχοληθεί παραπάνω ώστε να κάνει τον κόπο και να επικοινωνήσει μαζί σας, ώστε να του στείλετε άλλες φωτογραφίες. Κι αυτό, όχι γιατί δεν θέλει να σας βοηθήσει, αλλά γιατί κάποια άλλη μπάντα εκεί έξω, του έχει στείλει το υλικό που χρειάζεται.

Μουσικό υλικό:Αυτό εξαρτάται λίγο από τον σκοπό του άρθρου. Αν θέλετε να παρουσιαστεί ένα άρθρο το οποίο αναφέρεται στην μελλοντική κυκλοφορία του άλμπουμ σας, τότε δεν χρειάζεται να δώσετε κάποιο δείγμα στη δημοσιότητα, αν δε θέλετε. Παρόλα αυτά, μπορείτε να δώσετε ένα YouTubelinkενός παλαιότερου τραγουδιού σας ή ακόμη, αν βρίσκεστε στις αρχές και πρόκειται να κάνετε το ντεμπούτο σας στον δισκογραφικό χώρο, μπορείτε να δώσετε ένα YouTubelink  από απόσπασμα μιας καλής σας ζωντανής εμφάνισης. Και μη ξεχνάτε, πάντα σε υψηλή ανάλυση! Γενικά, προσπαθείστε να συνοδέψετε το άρθρο με την μουσική σας, ώστε να μπορέσει το κοινό να σας δει (από τις φωτογραφίες που θα στείλετε) και να σας ακούσει.

YouTubeLink:Όπως είδατε, χρησιμοποίησα αυτές τις δύο λέξεις και όχι την λέξη «αρχείο» ή «mp3» ή «downloadlink». Τα περισσότερα περιοδικά ζητούν ένα linkόπου θα ακούσουν την μουσική σας. Δεν θα μπουν στον κόπο να την κατεβάσουν, ακόμη κι αν πιάνει λίγο χώρο ή πρόκειται μόνο για ένα τρίλεπτο κομμάτι. Όχι, δεν είναι τόσο ότι βαριούνται, αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι το κάνουν οι περισσότεροι εθελοντικά και συνήθως, έχουν ένα e-mailγεμάτο με τέτοιου είδους μηνύματα. Γι’ αυτό, κάντε τους εύκολη την ζωή. Ένα YouTubelinkή κάποιο άλλο linkόπου θα κάνουν streamingτην μουσική σας, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για σας.

Γράψτε «Θέμα» στο emailσας:Δώστε πληροφορίες ήδη από το «θέμα» στο e-mailσας. Όχι λεπτομέρειες, απλά αναφέρετε το όνομα της μπάντας και συνοπτικά τον σκοπό της επικοινωνίας σας.

Πληροφορίες για επικοινωνία: Μη ξεχάσετε να σημειώσετε τα στοιχεία της επικοινωνίας σας, δίνοντας τις πλατφόρμες στις οποίες μπορεί να βρει κανείς το συγκρότημά σας. Facebook, YouTube, e-mailείναι τα απαραίτητα. Ό,τι άλλο έχετε, το προσθέτετε.

Ορθογραφία & σύνταξη: Ένα καλοστημένο e-mailχωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, γραμμένο στα ελληνικά (αν απευθύνεστε σε siteτης Ελλάδας), είναι η πρώτη εικόνα του αρθρογράφου που θα λάβει από σας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να κάνετε καλή εντύπωση. Μη γράφετε μεγάλα e-mail, μην γράφετε πολύ πυκνά, αφήστε παραγράφους. Κάντε το εύκολο και απλό σαν κείμενο και όμορφο σαν εικόνα.

Ευγένεια:Ίσως το σημαντικότερο απ’ όλα, είναι να είστε ευγενικοί. Το «Γεια σου, είμαστε οι τάδε και θέλουμε να κάνεις ένα άρθρο για το νέο μας κομμάτι», πολύ απλά δεν λειτουργεί. Κρατήστε τις τυπικές διαδικασίες ανοίγματος και κλεισίματος ενός e-mail, καλησπερίστε  και ευχαριστήστε το άτομο που επικοινωνείτε για τον χρόνο του. Δεν είναι υπάλληλός σας ούτε σας χρωστάει χάρη. Δείξτε καλή εικόνα για να ασχοληθεί μαζί σας.

Σας άρεσε το άρθρο μας? Θέλετε να συζητήσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην μουσική σας καριέρα? Πείτε μας τι σας απασχολεί πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: The Music Business Circle Greece

 

Loading...