Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εποχή της τηλεόρασης περνάει σιγά σιγά, αν δεν έχει ήδη περάσει, και το διαδίκτυο κυριαρχεί σε κάθε σπίτι. Ο καθένας μας έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε μέσα από τον προσωπικό του υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ, ακόμη και από το κινητό του, είτε βρίσκεται στο σπίτι του είτε για καφέ είτε στην παραλία. Παρόλα αυτά, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει κυριαρχήσει ακόμη περισσότερο απ’ ό, τι στο παρελθόν. Κι αυτό είναι η εικόνα. Ζούμε στην εποχή της εικόνας και του βίντεο και κάθε νέα πλατφόρμα που βγαίνει, μας το επιβεβαιώνει. Δείτε το Instagram. Κάθε μέρα προστίθενται νέες δυνατότητες για φωτογραφίες και βίντεο είτε σεωμορφή «ιστοριών» είτε σε μορφή δημοσίευσης, κι αυτό για να διευκολύνεται ο χρήστης στο uploadingτους.

Είμαι σίγουρος ότι αν έχετε συγκρότημα, σας έχουν ρωτήσει αν έχετε ανεβάσει κάποιο βίντεο στο YouTube. Ο κόσμος δίνει αξία στα βίντεο κλιπ, του τραβάν το ενδιαφέρον και γι’ αυτό πολλές φορές θεωρεί μια μπάντα πιο αξιόλογη σε σχέση με μια άλλη, αν η μία έχει κάποιο βίντεο ενώ η άλλη όχι. Θεωρείται πιο «επαγγελματική» μπάντα, σε σύγκριση με την άλλη. Αυτό θεωρώ ότι κυριάρχησε στην popκουλτούρα και σιγά σιγά ήρθε στην δική μας μουσική. Μη ξεχνάμε ότι και το metalανήκει στην μουσική βιομηχανία και όλες οι μπάντες θα ήθελαν να ζουν από αυτό (το οποίο μάλιστα είναι και απολύτως λογικό και καθόλου κακό!). Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσουν εν μέρει την τάση της μόδας. Ή καλύτερα, να «παίξουν» το παιχνίδι της βιομηχανίας.

Οι δισκογραφικές εταιρείες κατάλαβαν από νωρίς την αξία του βίντεο και γι’ αυτό εδώ και κάποια χρόνια βλέπουμε συγκροτήματα μεγάλων δισκογραφικών, να κυκλοφορούν μέχρι και τρία videoclipανά άλμπουμ. Ακόμη και τα lyricvideoείναι πλέον με εικόνες  ή με κάποιο animationvideoγια να μοιάζουν περισσότερο σε videoclipκι αυτά. Ακόμη και συγκροτήματα που δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν, όπως οι Kreator, Slayer, Megadeth, μέχρι και μεγαθήρια σαν τους IronMaiden, BlackSabbathκαι Metallica, κυκλοφορούν βίντεο κλιπ. Ο καθένας, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό βίντεο ώστε να τραβήξει την προσοχή του ακροατή. Του νέου κοινού. Δείτε τους Metallica. Κυκλοφόρησαν 10 βίντεο κλιπ μέσα σε μια μέρα. Όχι ένα, όχι δύο, αλλά δέκα! Υπερβολή; Σαφώς. Πέτυχαν όμως αυτό που ήθελαν. Είχαν καθηλωμένους όλους τους οπαδούς τους πάνω από έναν υπολογιστή ή κινητό για μια μέρα, ακόμη και άτομα που δεν ήταν φανατικοί, αλλά και νέο κοινό, οι οποίοι περίμεναν το επόμενο βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφεραν να ακουστούν και τα 10 τραγούδια τους. Μια τεράστια πλειοψηφία κοινού, δηλαδή, άκουσε ολόκληρο τον δίσκο της μπάντας, χωρίς να το καταλάβει, καθώς κάθε κομμάτι συνοδεύονταν από ένα videoclip.

Προφανώς και δεν σας παροτρύνω να γυρίσετε 10 videoclip. Γνωρίζω πόσο κοστίζουν και πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα, χωρίς budgetνα δημιουργήσει ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ. Αυτό όμως, που οφείλετε να κάνετε αν θέλετε να ακουστεί η μουσική σας και να σας πάρουν σοβαρά τα περιοδικά, webzines, δισκογραφικές,festival, ακόμη και απλοί ακροατές, είναι να δημιουργήσετε ένα καλογυρισμένο videoclip. Επενδύστε μερικά λεφτά στο συγκεκριμένο projectγιατί είναι ένας τρόπος να ακουστεί η μουσική σας λίγο περισσότερο. Μην το αμφισβητείτε αυτό, δυστυχώς ή ευτυχώς, ζούμε στην εποχή του βίντεο και της εικόνας και όλοι λίγο πολύ εντυπωσιαζόμαστε από ένα κομμάτι όταν το συνοδεύει η εικόνα.

Σας άρεσε το άρθρο μας? Θέλετε να συζητήσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην μουσική σας καριέρα? Πείτε μας τι σας απασχολεί πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: The Music Business Circle Greece

 

Loading...