Όπως έχουμε ξαναπεί, ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και της εικόνας. Είτε η μουσική που παίζουμε και αγαπάμε είναι ‘80s είτε ‘90s, είτε mainstream είτε underground, τα δεδομένα είναι τα ίδια. Το διαδίκτυο βρίσκεται σε κάθε σπίτι και η πλειοψηφία των ανθρώπων θα συναρπάζεται και θα δίνει περισσότερη προσοχή όταν βλέπει μια εικόνα, παρά ένα κείμενο. Το rock/metal και οι οπαδοί του δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον τομέα.

Κάθε μπάντα στην εποχή μας οφείλει να έχει σελίδα ή profile στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να το χρησιμοποιεί τακτικά. Έτσι λοιπόν, μέσα όπως το Facebook, Instagram και YouTube είναι απαραίτητα, ενώ μια προσωπική ιστοσελίδα προσθέτει έξτρα κύρος. Βέβαια, δεν αρκεί απλά να υπάρχουν οι λογαριασμοί στα αντίστοιχα μέσα. Η μπάντα πρέπει να τα χρησιμοποιεί τακτικά και συνετά ώστε να κρατάει ενεργούς τους φίλους/ακροατές/οπαδούς της.

Μερικές από τις συμβουλές που θα έδινα στις νέες μπάντες για να το κάνουν, θα ήταν οι εξής:

Facebook:Μια σελίδα στο Facebοοκ είναι πλέον απαραίτητη. Όλοι λίγο-πολύ ενημερώνονται μέσω της συγκεκριμένης πλατφορμας. Άρα, μια μπάντα χρειάζεται να ακολουθήσει αυτό το σκεπτικό και να κρατά ενήμερους τους οπαδούς της για κάθε νέο, μέσα από την σελίδα της. Για να μπορέσει μια μπάντα να μαζέψει κοινό, να του τραβήξει το ενδιαφέρον και να βάλει τον καθένα στην διαδικασία να ακούσει την μουσική της, πρέπει να τον σαγηνέψει πρώτα με την εικόνα. Γι’ αυτό μη ντρέπεστε, ανεβάστε επαγγελματικές φωτογραφίες της μπάντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φωτογραφίες σε καλή ανάλυση (!!!) από τις συναυλίες σας, αφίσες από τις συναυλίες σας, live reports από τις συναυλίες σας αλλά και κριτικές στο άλμπουμ ή στην όποια στούντιο δουλειά έχετε κυκλοφορήσει. Είτε καλές, είτε κακές. Δεν έχει σημασία, σημασία έχει να φαίνεται ενεργή η σελίδα σας. Ακόμη και μια κακή κριτική να ανεβάσετε, ανάμεσα σε πέντε καλές δεν θα φανεί πρόβλημα. Ίσα ίσα θα σας δείξει ακομπλεξάριστους καθώς δέχεστε την διαφορετική γνώμη και παράλληλα θα κρατήσει ενεργό το κοινό σας.

Επίσης, καλό είναι να ενημερώνετε το κοινό σας συχνά για τις σημαντικές ημερομηνίες (π.χ. ημερομηνία ενός live ή κυκλοφορίας ενός τραγουδιού/άλμπουμ) και παράλληλα να ποστάρετε κομμάτια που έχετε ανεβάσει στο YouTube, μια στο τόσο. Προσέξτε, μη το παρακάνετε! Ένα ποστ ή φωτογραφία ανά 2-3 μέρες είναι αρκετό! Τέλος, μην παραλείψετε να κρατήσετε ενημερωμένο τον τομέα των πληροφοριών, γράφοντας τα στοιχεία επικοινωνίας, το line-up, το είδος που παίζετε, καθώς και να προσθέσετε ένα σύντομο βιογραφικό αλλά και την δισκογραφία της μπάντας.

Instagram: Το ίδιο ισχύει και εδώ. Ανεβάστε φωτογραφίες από συναυλίες είτε από επαγγελματικές φωτογραφίσεις της μπάντας, τα εξώφυλλα των δίσκων σας, καθώς και backstage υλικό από φωτογραφίσεις ή ηχογραφήσεις. Το Instagram δίνει την πολύ χρήσιμη δυνατότητα του story, οπότε εκμεταλλεύτειτε το! Μείνετε ενεργοί και σε επαφή με το κοινό σας και προσελκύστε περισσότερο κόσμο με αυτόν τον τρόπο. Επίσης, μπορείτε να γίνετε διαδραστικοί, χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις του Instagram αλλά και τις ψηφοφορίες. Τέλος, το Facebook και το Instagram έχουν συγχωνευτεί, οπότε μπορείτε να ανεβάσετε μια φωτογραφία στον λογαριασμό σας στο Instagram(τον οποίο προηγουμένως θα έχετε συνδέσει με την σελίδα σας στο facebook) και να την κάνετε συγχρόνως κοινοποίηση στο Facebook, κρατώντας ακριβώς το ίδιο κείμενο. Α, και μη ξεχάσετε, χρησιμοιείστε τα #hashtags. Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να σας δει περισσότερος κόσμος με κοινά ενδιαφέροντα.

YouTube: Φυσικά και είναι απαραίτητος ένας λογαριασμός στο YouTube, ωστόσο, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο μέσα είναι ο λογαριασμός που χρησιμοποιείται λιγότερο. Ανεβάστε κάποιο καλό βίντεο από κάποια σημαντική συναυλία σας, τα videoclip και lyric video σας, ακόμη και κάποια σημαντική ανακοίνωση που έχετε να κάνετε. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να τα ανεβάσετε στο Instagram και στο Facebook της μπάντας!

Ιστοσελίδα: Είναι γεγονός πως αν μια μπάντα έχει την δική της ιστοσελίδα, τότε για κάποιο λόγο «ανεβαίνει» στα μάτια των υπολοίπων, φαίνεται πιο επαγγελματική. Επενδύστε, λοιπόν, στην δική σας ιστοσελίδα, βάλτε την φαντασία σας και δημιουργήστε την όσο καλύτερα μπορείτε, δίνοντας άμεσες πληροφορίες για το βιογραφικό της μπάντας, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και όλα τα στοιχεία επικοινωνίας (e-mail, Facebook, Instagram, YouTubechannelτης μπάντας, κτλ).

Άλλες χρήσιμες πλατφόρμες:

Amazon και Spotify:  Είναι πλέον οι μεγάλες δυνάμεις στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας, με το Spotify να κρατάει τα ηνία. Και οι δυο πλατφόρμες μαζί έχουν τρομερά μεγάλο αριθμό χρηστών και ανεβαίνουν συνεχώς. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται πως το streaming «σώζει» κατά κάποιο τρόπο την μουσική βιομηχανία, αφού βλέπουμε ανάπτυξη, με κέρδη που φτάνουν τα 15,7 δις. δολάρια, σύμφωνα με την Guardian. Η ανάπτυξη αυτή εντοπίζεται για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια συνεχούς πτώσης! Οι πάνω από 120 εκατομμύρια χρήστες των εν λόγω πλατφορμών έχουν αυξήσει για τα καλά τα κέρδη. Βέβαια, όπως είναι εύλογα αντιληπτό, το μεγάλο κέρδος το έχουν οι εταιρείες, όχι οι καλλιτέχνες. Δεν νομίζω να διαφωνήσει κανείς σε αυτό. Όμως, οι πλατφορμες αυτές θα κάνουν την μουσική σου γνωστή και εύκολα προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο, από τον οποίο θα πάρεις κάτι λίγα.

Αφήνω για κλείσιμο τα λόγια του David Draiman, frontman των Disturbed, ο οποίος σε μια πρόσφατή του συνέντευξη είπε:

«Ο κόσμος δαιμονοποιεί το streaming. Πιστεύουν ότι αυτό σκότωσε εν μέρει την μουσική βιομηχανία, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Η πειρατεία την σκότωσε, το streaming προσπαθεί να την επαναφέρει σιγά σιγά. Η διαφορά είναι ότι οι μπάντες πρέπει να δίνουν προσοχή στα συμβόλαιά τους για τα ποσοστά τους».

Σας άρεσε το άρθρο μας? Θέλετε να συζητήσουμε μαζί τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην μουσική σας καριέρα? Πείτε μας τι σας απασχολεί πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: The Music Business Circle Greece

 

Loading...